Så fungerar våra nerver
Hjärnan, ryggmärgen och nerverna kallas tillsammans för nervsystemet. Det är nervsystemet som skickar, tar emot och hanterar information (impulser) från olika delar av kroppen.
Hjärnan och ryggmärgen får information
Nervsystemet gör att alla delar i kroppen snabbt kan ta kontakt med varandra och fungera som en enhet, en kropp.
Nerverna tar emot alla former av intryck. Som exempelvis vad vi ser, vad vi hör och hur något känns när vi drar vår hand över det.
Impulserna skickas från våra nerver i exempelvis fingertopparna genom nervtrådar till hjärnan eller ryggmärgen som tar emot informationen. Vi kan antingen agera på information genom att ta bort handen om det gör ont, men vi kan också lagra informationen vi har fått i vårt minne så att vi vet i fortsättningen att det gör ont att ha handen just där. Mycket information sorteras dock bort.
Människan har ett mycket utvecklat nervsystem och det är därför vårt minne fungerar så bra och att vi har ett så starkt känsloliv.
De olika nervsystemen
Nervsystemet brukar delas in i det perifera nervsystemet och det centrala nervsystemet.
Det centrala nervsystemet
Det centrala nervsystemet sitter i hjärnan och i ryggmärgen. Det fungerar som kroppens kommandocentral. Det får information från nervtrådarna och hanterar sedan den. De kan hantera informationen direkt, men också lagra informationen i minnet.
Det perifera nervsystemet
Det perifera nervsystemet består av de nervtrådar ute i kroppen som skickar och tar emot information.
Nervernas uppbyggnad
I nervsystemet finns det nervceller. Det som skiljer dessa celler åt från andra celler är bland annat att de har utskott (nervtrådar).
Dessa utskott, eller nervtrådar, kallas för axon och dendrit. Axon leder impulserna från nervcellen och kan vara över en meter långa. De kan också vara olika tjocka. Ju tjockare en axon är desto snabbare kan den skicka impulser. Dendriterna är lite kortare och leder impulserna istället in till cellen.
En nerv består av flera nervtrådar som buntats ihop. Runt nerven ligger det fett som isolerar.
Nervsjukdomar
Eftersom det finns nerver i hela vår kropp så finns det också många olika sjukdomar som påverkar nerverna eller som uppstår vid problem med våra nerver. Exempelvis vid MS (Multipel Skleros) så attackeras nervimpulserna på olika sätt.
Vid epilepsi så sker en urladdning i hjärnans nervsystem. Och vid Parkinson så ser man en minskad produktion av dopamin som används för att kontrollera nervimpulserna.
Läs mer om nervsjukdomar här.